Perry Sport & Adventure verlaat na ruim 155 jaar de Amsterdamse Kalverstraat

Perry Sport & Adventure zal per begin augustus 2021 na ruim 155 jaar verdwijnen van de Amsterdamse Kalverstraat. Perry was de enige multibrand functionele sport en outdoor winkel op de drukste winkelstraat van Nederland. In deze, door (fast) fashion gedreven winkelstraat, komt de formule niet meer volledig tot haar recht. De veranderende rol van fysieke winkels, de verschuiving van offline naar online winkelen, de bezoekersontwikkeling van met name de A1 winkelstraten in Nederland en de hoge kosten van vastgoed zijn de redenen voor de retailer om te vertrekken van deze, voor haar historische, locatie. JD Sports, de Britse sneakerformule, zal haar intrek nemen in het pand waarmee de markante locatie binnen de JD Group blijft.

Perry op de Kalverstraat sinds 1866
In 1866 opende de familie Verster in Amsterdam het eerste Nederlandse filiaal van The English American Warehouse Perry & Co. De winkel verkocht innovatieve producten van over de hele wereld onder de naam Perry Articles. Perry & Co heeft de meest exclusieve, innovatieve producten van over de hele wereld voor iedereen beschikbaar gemaakt. De winkel stond bekend als een van de grootste trendsetters van Nederland. In 1972 opende op de huidige locatie de ZZ shop, wat de eerste selfservice winkel (Zoek Zelf) van Nederland was. De straatnamen in het Nederlandstalige monopoly bord zijn rond 1940 bepaald op basis van de winkels en magazijnlocaties van Perry in Nederland. De Kalverstraat Amsterdam is een van de laatste straten van het spelbord waar nu nog een fysieke Perry locatie te vinden is. In 2016 is het pand samen met de eigenaar volledig verbouwd. Het was daarmee, na de overname van JD, de eerste Perry flagship winkel van Nederland. Dit succesvolle concept is de afgelopen jaren naar meerdere steden doorvertaald.

Ontwikkeling Winkelstraten
Sports Unlimited Retail bv (SUR) ziet al lange tijd een duidelijke ontwikkeling in het retaillandschap, waarbij de rol van de fysieke winkel verandert en een omnichannel kanaal wordt. Een plek waar persoonlijke service, advies en merkbeleving, de totale klantreis een unieke impuls geven. Winkels krijgen steeds meer een lokale functie voor bijvoorbeeld click & collect en als plek waar je online aankopen kunt ruilen of retourneren. De door (fast) fashion gedreven, drukste winkelstraat van Nederland speelt geen rol meer voor de lokale Amsterdammer. Daarnaast worden er nog maar weinig functionele producten op de Kalverstraat gekocht en vraagt de klant voornamelijk naar fashion artikelen. Daarom past de formule op deze locatie niet meer binnen de visie van SUR. De afgelopen jaren was reeds een de dalende trendlijn van bezoekers in de winkelstraten* en een verdere shift van offline naar online te zien. Deze voorspelde trend van off- naar online heeft een vlucht genomen door COVID-19. Perry heeft nog 3 andere filialen in Amsterdam en Amstelveen en zal op zoek gaan naar een geschikte nieuwe locatie waar de Amsterdamse klant makkelijk terecht kan.

Vooruitblik 2021 en verder
Het afgelopen jaar heeft SUR veel ontwikkelingen versneld doorgevoerd om aan de exponentiële online vraag te kunnen voldoen. De introductie van RFID bij Perry, een uitbreiding binnen diverse Marketplaces (oa Bol.com) en het verder ontwikkelen van de partnerprogramma’s voor direct- to- consumer fulfilment. Mede door geplande initiatieven, met zowel diverse Nederlandse en andere Europese Marketplaces en partnerprogramma’s als Anatwine & Tradebyte, wordt verdere groei online verwacht. De ingebruikname van het Customer Service platform Quandago heeft gezorgd voor een betere afhandeling van klantvragen en een sneller op te schakelen capaciteit, waardoor de NPS over 2020 is uitgekomen op 23. De verdere integratie van het omnichannel platform ASPOS (van Valk Solutions) en de introductie van een nieuwe online serviceapplicatie voor winkelpersoneel, zullen bijdragen tot het bereiken van het gestelde doel; de beste omnichannel retailer in Sport & Adventure van Nederland zijn.

Perry & Co Kalverstraat 1866/ Vervaardiger Joh. Walter / in eigendom van Stadsarchief Amsterdam / beeldbank.amsterdam.nl /
Perry & Co 1936/Screenshot uit Polygoontoon: https://youtu.be/ybRfsAwtPiY
Perry Sport & Adventure 2016/ fotograaf Ouxu Cheng – ou-xu.com