PERRY HERITAGE

1866: Perry & Co opent eerste winkel in Amsterdam Kalverstraat

De familie Verster opent de deuren van Perry&Co. Hier worden innovatieve producten van over de hele wereld verkocht onder de naam Perry. De winkel voert de meest exclusieve en innovatieve producten, toegankelijk voor iedereen. Binnen no-time staat de winkel bekend als een van de grootste trendsetters in Nederland.

De opmars naar sport
Tijdens de jaren 20 wordt de concurrentie meer voelbaar. Er zijn meer kapers op de kust. Om de concurrentie voor te blijven, focust Perry & Co zich op reizen en vrije tijd. Op dat moment zijn er maar weinig winkels met een eigen sportafdeling. Hiermee kon Perry & Co zich onderscheiden van de rest.

Perry wordt groter/bekender in de sportbranche
In de naoorlogse periode speelt Perry & Co meer in op vrije tijd. Mensen hielden meer tijd over en wilden meer van het leven genieten. De populariteit van kamperen en bepaalde sporten raakten in een stroomversnelling. Langzaam maar zeker groeit Perry uit naar een sportwinkel voor de actieve doelgroep met veel kleding, sportuitrusting en een uitgebreide kampeercollectie.

1960: Perry van der Kar (is de) grootste sportwinkel van Nederland

In 1959 verkoopt Willem Verster Perry & Co aan warenhuis De Bijenkorf. In 1960 fuseert Perry & Co met sportwinkel Leo van der Kar, geen onbekende in de sportwereld. Ineens stond daar de grootste en meest professionele sportwinkel van Nederland. Niet langer onder de naam Perry & Co, maar als Perry van der Kar. 

De sprinter komt tot leven
Wat er bij een nieuwe naam hoort? Juist, een nieuw logo. Eigenaren Van der Kar en Van ’t Lam waren er al snel uit: dat moest een Sprinter zijn. Dit werd een bekend logo voor een lange tijd.

1978: Perry van der Kar en Sporthuis Centrum worden Perry Sport

De Bijenkorf, moeder van dochterondernemingen Perry van der Kar en concurrent Sporthuis Centrum, besluiten de twee bedrijven samen te voegen tot één grote, sterke sportafdeling: Perry Sport. In 1984 besluit Anton Dreesmann om Perry Sport over te nemen. Door dit besluit is Perry Sport officieel onderdeel van Vroom en Dreesmann, maar blijft ze een opzichzelfstaande onderneming. Als later V&D onderdeel wordt van Vendex International gaat Perry Sport mee.

Perry Sports komt met eigen merken/labels
In 1994 richt Perry Sport drie eigen merken op, elk gefocust op een andere categorie. 

SPEX
Begonnen als merk voor casual beachwear, nu ook bekend als merk voor wintersportkleding.
INQ
Focust zich op de atleet die het beste uit zichzelf wilt halen. INQ staat voor: I Never Quit!
WILDEBEAST
Een merk voor avonturiers. Van wereldreizigers tot wandelaars en van kampeerders tot bergbeklimmers.

2006: Perry wordt Unlimited Sports Group

Unlimited Sports Group – hierna te noemen USG – wordt opgericht, de overkoepelende organisatie die bestaande retailers en merken binnen de wereld van sport, outdoor en lifestyle samenbrengt. Met veel ambitie en passie voor sport, ondernemerschap, openheid en zelfvertrouwen, heeft USG als doel om de sportmarkt in de Benelux te veroveren.  

De groeiende organisatie creëert beweging en verandering binnen de huidige Perry Sport en vele nieuwe ontwikkelingen volgen. Met Perry’s ambitie ‘consument aansporen om te bewegen’ op de voorgrond.

2010: Omnichannelstrategie

USG begon omnichannel te omarmen. Het doel was helder: het beste van twee werelden – on- en offline – combineren. Hier ging enig onderzoek aan vooraf. Want in hoeverre gaat online groeien en welke investeringen zijn nodig om hierin vanuit de filialen – en andersom – te ondersteunen? USG was innovatief; al in 2010 maakte zij zich uitgebreid zorgen over dit thema.

Hogere marges
Vijf vragen stonden hierbij centraal. Namelijk:

Hoe kunnen we:

  • Voorraden verlagen?
  • Minder ‘Nee’-verkopen realiseren?
  • Hogere conversie bereiken?
  • Gemiddeld hogere marges realiseren?
  • Kosten verminderen?

Het komt vaak voor dat orders van online shops worden gepickt vanuit het magazijn. Wij denken dat dit anders kan. Daarom creëerden wij een model dat zowel het on- als offline aanbod beschikbaar maakt op de vloer. Met deze constructie hebben alle winkels niet alleen toegang tot hun eigen voorraad, maar ook die van elkaar. In de praktijk betekent dit dat een kleine winkel ook vanuit de voorraad van een groter filiaal kan verkopen.

Orderscherm op de winkelvloer
Op basis van deze constructie is het orderscherm op de winkelvloer ontstaan. Dit is een digitaal scherm dat klanten en het personeel toegang geeft tot de gehele collectie. Hierbij hebben we gebruikgemaakt van een intelligent design waar bijvoorbeeld niet-standaard artikelen, zoals off-season artikelen, via het orderscherm aangeboden worden. “We verkopen geen hardloopriemen in de winkels, maar via het orderscherm geven we klanten de mogelijkheid om het product toch te laten zien en te bestellen. De artikelen die buiten het seizoen vallen, zoals zwemkleding in de winter, blijven 365 dagen per jaar beschikbaar via het orderscherm.”

Intelligentie
De intelligentie van deze operatie ligt in de slimme communicatie tussen de winkels en de beschikbare voorraad. Het kan gebeuren dat het centrale magazijn het gevraagde artikel niet heeft, maar de winkel 200 km verderop wel. Als een order in het systeem staat wordt er rekening gehouden met verschillende variabelen/parameters zoals veilige stock niveaus (het risico out of stock wordt geminimaliseerd), beschikbaarheid van winkelpersoneel (zij zijn verantwoordelijk voor het order picken) en minimale logistieke kosten in het geval van samengestelde orders.

2011: Succes

Eind 2011 werden de eerste winkels voorzien van een orderscherm. Nu hebben alle Aktiesport- en Perry-winkels digitale schermen, waarvan de meeste grote filialen meerdere schermen tellen. Het aantal nee-verkopen werd teruggedrongen naar een absoluut minimum, de winkels hebben toegang tot de gehele collectie en de uren van het winkelpersoneel worden efficiënter benut.

70 procent van de online orders zijn gepickt vanuit de winkelvoorraad, 30 procent komt uit het centrale magazijn (DC).

De webshop is onze grootste winkel, dus je kunt nagaan dat deze implementatie een grote impact heeft gehad.”

2011: Shop-in-shops

Perry opent meerdere shop-in-shop concepten door heel Nederland in warenhuis V&D. Met deze gespecialiseerde, kleinere Perry-filialen kon V&D meer sport en outdoor ademen. 

2016: Nieuwe eigenaar

In maart 2016 diende een nieuwe eigenaar aan: JD Sports Fashion PLC neemt de formules Perry en Aktiesport over.

Nieuw concept, nieuw flagship store
Op 3 december 2016 opent het nieuwe flagship store op Perry Kalverstraat in Amsterdam. Hier wordt de unieke mix van sport, lifestyle & adventure naar een hoger niveau gebracht/getild. De collectie bevat een combinatie van leidende merken als Nike, adidas en Reebok, maar ook nieuwkomers als Kari Traa en Fjällräven. Perry’s collectie bestaat niet alleen uit (sport)kleding en schoenen, maar ook een variatie aan technische sports equipment  en outdoor-essentials van The North Face en Teva.

De eerste Perry winkel opende 150 jaar geleden op de Kalverstraat en op dezelfde locatie opent de nieuwe flagshipstore in het nieuwe winkelconcept. De heropening wordt gevierd door middel van verschillende events tijdens het openingsweekend. Voor de opening wilde Perry zoveel mogelijk Perry-fans kennis kennismaken met alles wat de nieuwste winkel had te bieden. Vanaf september tot het openingsweekend reed de ‘Keep Moving with Perry Tour’ door Amsterdam om de stad te verleiden met nieuwe producten en trainingen op het gebied van sport, adventure en gezondheid.

De renovatie en heropening van Perry op de Kalverstraat is het grootste project in de 150 jaar dat Perry bestaat. Het plan voor de renovatie, na de overname door JD Sports Fashion Plc, was na 2,5 jaar eindelijk bereikt. De Perry flagshipstore is innovatief in zowel het interieur als het assortiment. Het meest opvallend aan het nieuwe winkelinterieur is de levende ‘groene wand’ van het plafond tot de grond, die de winkel letterlijk groen maakt. De winkel is niet alleen ‘groen’van de buitenkant, maar ook vanbinnen. De flagshipstore werkt efficiënt en is virtueel zelfvoorzienend in energie. Het assortiment is met de grootste zorg samengesteld en geüpgraded waardoor je naar de Perry flagshipstore kunt voor de beste en exclusieve collecties van toonaangevende merken.

Uitgebreid marktonderzoek heeft aangetoond dat lokale relevantie uitermate belangrijk is voor deze flagshipstore, waardoor er voldoende ruimte is voor lokale initiatieven. De ontwikkeling van het winkelconcept had een looptijd van 2,5 jaar en werd uitgevoerd in samenwerking met toonaangevende merken zoals Nike.

Keep Moving
Tegenwoording hebben we als Perry een compleet aanbod in modieuze Sports & Adventure-artikelen met innovatieve elementen. We hebben de nieuwste collecties van de grootste merken in onze winkels. Perry is uniek in haar sports & adventure collectie binnen een multibrandconcept. Perry vertegenwoordigt alles wat je beweegt, letterlijk en figuurlijk. Zowel binnen als buiten de speellijn. We willen iedereen enthousiast maken om nieuwe dingen te proberen, genzen te verleggen en blijven bewegen. Net zoals we altijd al hebben gedaan. In onze 150 jaar geschiedenis is Perry altijd een authentieke en innovatieve leider geweest. We delen onze filosofie graag. Keep Moving!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Lees meer over werken bij Perry en check onze laatste vacatures.